Wereldlichtjesdag

                                       www.Wereldlichtjesdag.nl

World Wide Candle Lighting is ontstaan in 1997 in Amerika. Inmiddels worden er nu op de hele wereld op de tweede zondag van december om 19.00 uur lokale tijd kaarsen gebrand voor onze overleden kinderen. Omdat we in verschillende tijdzones leven is het idee dat er die dag ieder uur ergens op de wereld kaarsen worden aangestoken voor een overleden kind. In Apeldoorn zal dit gebeuren in park Berg en Bos. Iedereen die zich op welke wijze dan ook verbonden voelt, is welkom. Ouders die een kindje verloren hebben door een miskraam of vroeggeboorte, hoe lang geleden dat misschien ook was, of na een ongeval of een fatale ziekte. Ouderen die hun volwassenen kind hebben verloren.  Ook andere familieleden of mensen die zich nauw verbonden voelen zijn welkom. Mocht u de viering niet kunnen of willen bijwonen, dan kunt u thuis om 19.00 uur een kaars te branden. Het wordt op prijs gesteld als u anderen wilt oproepen hetzelfde te doen. Immers: World Wide Candlelighting is een mooi initiatief waar iedereen simpelweg aan mee kan doen. Mensen die zich nauw betrokken voelen, steken vaak een kaarsje aan om zo hun medeleven te tonen. Zij zorgen er op deze manier voor dat er in de gehele wereld op de tweede zondag in december een soort lint van lichtjes ontstaat.

Op de 2e zondag in december wordt Wereldlichtjesdag gevierd in Apeldoorn in Natuurpark Berg en Bos aan de J.C. Wilslaan 21. Tussen 18.45 en ca. 20.00 uur worden alle kinderen herdacht die -op welke leeftijd en om welke reden dan ook- zijn overleden, als een lichtpuntje in deze donkere dagen. Dat gebeurt door heel veel kaarsjes te branden en te luisteren naar troostende woorden en gedichten. En natuurlijk wordt het speciaal voor deze dag geschreven lied ”Precious Child” ten gehore gebracht.

De organisatie in Apeldoorn heeft vijf jaar in handen van Cordula Huisman en Anita den Besten (wwwAmelius.nl, www.kindermandjes.nl) en mijzelf (Jetty Kuiper, the circle of life: doula / trainer en lifecoach / uitvaartbegeleider) gelegen. Naast de organisatie van WLD Apeldoorn maakten wij ons sterk dat er op steeds meer plekken in Nederland een Wereldlichtjesdag-bijeenkomst wordt gehouden. Mede daarom is de site http://www.wereldlichtjesdag.nl/ in het leven geroepen.
Inmiddels wordt het op veel verschillende plekken in ons land gehouden; voor mij tijd om mijn kaarsje door te geven aan een ander! Missie voltooid!

In 2016 wordt Wereldlichtjesdag gehouden op zondag 11 december. 
Je kunt ook zelf een kaarsje branden natuurlijk!


korte impressie van Wereldlichtjesdag zondag 13 december 2009 in Park Berg en Bos. Op de website www.wereldlichtjesdag.nl zijn impressies te vinden t/m 2012.


Songtekst: PRECIOUS CHILD (zoek op You Tube)
Words and Music by Karen Taylor-Good

In my dreams, you are alive and well
Precious child, precious child
In my mind, I see you clear as a bell
Precious child, precious child