Levenseinde-coach / Rouwdoula / Stervensbegeleiding of End-of-Life-DOULA

End-of-life-Doula/ Levenseinde-begeleider / Death-doula / stervensbegeleider....what's in a name?
Ondersteuning in de palliatieve of terminale fase als end-of-life-DOULA.

De meest recente info over de levenseinde doula en het boek de Levenseindegids is te vinden op de homepage van www.JettyKuiper.nl (of gelinkt naar www.levenseindedoula.nl en www.end-of-life-doula.com)


Weten dat je binnen afzienbare tijd gaat sterven, is leven in een intensieve, moeilijke tijd. We sterven allemaal ooit, maar hoe je dat moet doen kan niemand ons leren.

Ik bied als coach de mogelijkheid tot gesprekken, waardoor er een betere afronding van het leven plaats kan vinden. Daarnaast bied ik daadwerkelijke AANWEZIGHEID (gedurende de dag of de nacht) als het proces wat langer duurt en mantelzorgers te zwaar belast raken. "Losse eindjes", regelen van de uitvaartwensen, ondersteunen van de mens die het leven los moet laten en zijn naaste omgeving. Middels een nog nieuw beroep in Nederland: de end-of-life-DOULA! 
Ik ben hier zelf voor inzetbaar maar ken ook anderen. Bent u op zoek naar een steunpilaar in die turbulente tijd, neem dan gerust contact met me op. Ik denk graag mee! 

Ik schrijf op dit moment een boekje met de titel de LEVENSEINDE-DOULA met uitleg hierover.
Daarnaast heb ik de Levenseindegids geschreven, dat dient als basis van een RE-training, met tips en gedachten voor de laatste fase.

Zelf End-of-life-DOULA worden???
Ik kan je coachen en trainen, zodat ook jij over vaardigheden beschikt om mensen door de laatste levensfase te begeleiden. Of dit nu betaald of in je eigen kring is, het is een prachtige missie om te volbrengen! De LEVENSEINDEGIDS is hierbij de basis; daarnaast ga je in de training erg de diepte in rondom jouw eigen levenseinde en de manier waarop jij het zou willen.  Pas als je hier open naar kunt en durft te kijken, zul je de ander iets te bieden hebben op dit vlak. In een-op-een sessies kan je direct terecht. Er zijn ook grote en kleinere groepen. Heb je belangstelling, laat het me dan weten! Lees eerst dit even: 
Www.levenseindedoula.nl

Hieronder nog een stukje vanuit mijn Facebook.

Sterven is de meest ultieme vorm van loslaten.
Loslaten is voor veel mensen hun leven lang al een item wat leidt tot veel worstelingen. De mededeling dat je niet lang meer zult leven, komt hard binnen.
Het kan helpen om dan eens vrijuit te kunnen praten over je zorgen, je spijt en je angsten met iemand van buitenaf. Om met iemand die niet nauw betrokken, maar wel met aandacht aanwezig is, terug te blikken op je leven. Of in stilte samen te zijn, een lichte (voet-) massage te ondergaan of wat ook maar ontspanning en verlichting kan brengen in het leven van degene die onder ogen moet zien dat zijn of haar tijd hier op aarde ten einde is gekomen. Hoe kijk je er tegen aan? Helpen jouw gedachten over de dood je of geven ze vooral angst en verdriet? We kunnen werken met ontspanningsoefeningen, meditaties of visualisaties. Ook kan het helpen om daadwerkelijk zaken af te ronden zoals overdracht van wachtwoorden, erfzaken, maar ook emotionele "losse eindjes".
Ook als je je als partner wilt voorbereiden op het naderende afscheid, kunnen enkele gesprekken je al ondersteunen in het traject dat voor je ligt.

In mijn bedrijf the Circle of life ben ik bezig met geboorte en dood. Als doula mag ik aanwezig zijn bij het begin van een leven en bied ik continue aanwezigheid tijdens de bevalling. Ondanks goede voorbereidingen verloopt een geboorte niet altijd zoals gepland of gewenst. Dat is niet anders bij het einde van een leven. Je kunt er ideetjes over hebben en wensen, maar hoe het proces verloopt is afwachten. Lichamelijke, emotionele of spirituele of nog andere factoren kunnen van grote invloed zijn.

DOULA / End-of-Life-DOULA..... een wereld van verschil en toch zoveel overeenkomsten!
In Canada en Amerika bestaat het beroep death-doula of end of life coach. Ik heb daar trainingen gevolgd. Wij kennen natuurlijk het fantastische werk in de hospice-huizen, waar ik ook een tijdje als vrijwilliger heb gewerkt.
Hoewel het beroep in ons land nog onbekend is, bied ik desgewenst ook mijn diensten aan als death-doula of end of life-coach. Wij kennen hiervoor de term stervensbegeleider. Dat wil zeggen dat iemand die daaraan behoefte heeft of zijn naaste, kan vragen om in zijn of haar laatste dagen te ondersteunen. Met aandacht wil ik aanwezig zijn om zo die laatste uren of dagen milder te maken. Net als doula (bevallingscoach) bied ik mijn continue aanwezigheid, wat maakt dat er rust, aanvaarding en vertrouwen in het proces kan groeien. Door de hand vast te houden, zachtjes te aaien of hem of haar op een andere manier aan te raken (als dat gewenst is) en er rustig naast te zitten kunnen de wolken van angst en eenzaamheid wegdrijven. Hoewel misschien weinig lichaamsreacties te zien zijn als reactie op je handelingen, is de kans groot dat liefhebbende aanwezigheid de stervende steun geeft. Het is een van de grootste angsten van de terminaal zieken om verlaten te worden.
We kennen de term BDE (Bijna Dood Ervaring); er is ook iets dat Bijna Dood Bewustzijn wordt genoemd. Veel mensen die doodgaan, weten en voelen meer dan wij soms denken.

Ook voor de nabestaanden breekt er een zware, onzekere tijd aan. Het normale leven is weg en wordt overgenomen door allerlei zorgmensen, afspraken, medicatie en nog veel meer. Zij kunnen worstelen met heftige gevoelens. Soms is het voor de achterblijvers nog moeilijker om los te laten. Praten daarover met een buitenstaander kan al helpen. Als coach bied ik een luisterend oor en soms kan een onderwerp als vergeving aan de orde komen en je verder helpen in de toekomst.

Het kan zijn dat de verzorging -te- zwaar wordt op een bepaald moment. Dat er behoefte is om bv. in de nacht iemand anders in te zetten die aanwezig wil zijn. Ook zijn er mensen die geen directe verzorgers in hun omgeving hebben. Ik ben in die situaties inzetbaar, al vervangt dit niet de medische begeleiding, als dit nodig is.

Voor de nabestaanden kan het helpen dat ze wat ontlast worden na een periode van intensieve zorg en voor de periode die gaat komen: het laatste afscheid en de uitvaart. Desgewenst kan ik natuurlijk ook daarbij nog ondersteuning bieden; dat is al jaren mijn werkterrein immers. Maar dat is geheel vrije keus en zijn losstaande diensten die ik kan bieden. Bel gerust met een vraag! tel. 06-29403849.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ik ben op zoek naar mensen die zich willen verdiepen in de zorg rond de dood.
Ik gebruik liever de term levenseinde-begeleider, omdat ik juist dat brede terrein onder de aandacht wil brengen. Ik schrijf er over in mijn boek, dat eind 2018 zal verschijnen en nu via een crowdfundactie al te bestellen is. Het boek heeft de titel "Met het hoofd in de wolken en de voeten in de klei".

Facebook, 28 oktober 2018:
In dit autobiografische relatieboek met veel zelfhulptools loopt als een rode draad de dood. Hoe kan het ook anders? Voor mijn 20e zat ik al aan het sterfbed van mensen en las ik boeken van Elisabeth Kubler Ross als Lessen voor levenden. Bijna 25 jaar spreek ik nu bij uitvaarten. 500 uitvaarten en vele families heb ik mogen begeleiden. Uitvaartbeurzen heb ik georganiseerd. Wereldlichtjesdag is samen met twee andere vrouwen in Nederland op de kaart gezet. Steeds vaker komen mensen voor een voorregeling. Daarbij komt niet alleen de uitvaart aan de orde, maar worden ook zaken besproken als euthanasiewens, overdracht van wachtwoorden, afwikkeling van eigendommen, losse eindjes die nog afgerond mogen worden, zaken als spijt, angst, dankbaarheid. Wat een intieme zaken! En wat geweldig om daar deel van te mogen zijn. Soms komt er zelfs daadwerkelijke aanwezigheid in de laatste dagen bij. En dat wil ik meer: Death-doula zijn! End of life-coaching!

Noemen wij het levenseinde-coach?
Ik weet het nog niet...Ik weet wel dat ik het breder hoop neer te kunnen zetten in ons land. Ik wil meer mensen vertellen over dit werk en ze gaan trainen, waar ik kan. Met mijn jarenlange ervaring en nu weer de hernieuwde kennis die ik opdoe via online trainingen in Amerika en Canada op dit gebied. Daar hoef je geen duizenden euro's in te stoppen en een certificaat voor te halen. Kennis kun je op veel manieren vergaren. Je hebt je weten en je levenservaring. Als loopbaancoach kan ik samen met jou je wensen, kwaliteiten en vaardigheden inventariseren. Dit werk doe je vooral met je hart en al kun je er beslist mee verdienen, rijk wordt je vooral door de ervaringen. De dood is niet eng of bedreigend voor mensen die hem onder ogen durven zien. Die niet blijven vluchten voor iets dat onontkoombaar is. It's the circle of life!!!

Heb je interesse, bestel dan nu alvast mijn boek via de crowdfundactie. Zo werk je er aan mee dat het boek er daadwerkelijk komt. Wil je meer informatie, kies dan de optie incl.de coachsessie. Wil je getraind, dan kun je voor een meerdaags programma kiezen. Je hoeft niet te wachten, tot de verschijningsdatum van het boek. Dat kan ook op korte termijn. Bel me gerust op 0629403849. Ik vertel je graag meer! Samen met anderen hoop ik meer mensen een mooi levenseinde te geven! Het hoort net zo bij het leven als een geboorte. Sterven kan een proces van persoonlijke groei zijn voor iedereen die daarbij betrokken is.Boek "Met het hoofd in de wolken en de voeten in de klei"