Organisatie van een Uitvaartbeurs of inspiratiedag
Marieke Henselmans heeft recent een boek geschreven met de veelzeggende titel "Laat je niet kisten door de commercie". Hierin wordt duidelijk dat je op een uitvaart duizenden euro's kunt besparen, terwijl je toch een prachtig en persoonlijk afscheid kunt hebben. 
"Weinig mensen verdiepen zich graag in geldzaken en de dood is nog minder populair. Dus vallen we bij een sterfgeval -blind van verdriet en niet gehinderd door enige kennis van zaken- in de armen van de commercie" zo staat op de achterflap. Meestal komt pas na een overlijden dit onderwerp ter tafel. In tijden van grote vermoeidheid (na slopende afscheidsuren of weken) of complete schok (na een plotseling overlijden) moeten er in korte tijd EN met meerdere mensen tegelijk beslissingen worden genomen. 
Niet het beste moment! Met soms een pijnlijke afloop zeker financieel. 
Dat kan anders ………….
Maar dan moet je je wel vooraf informeren over de mogelijkheden.
Dat kan ook al elders op deze website!


Een afscheid mag je houden waar jij dat wilt: dat hoeft
niet perse in een aula, crematorium of kerk te zijn. Maar dat mag bv. ook in de sfeervolle en huiselijke ruimte die Kleur in Apeldoorn heeft.
Zelfs thuis, in je eigen tuin bijvoorbeeld. Hoe mooi kan het zijn???
En ook letterlijk kan het een kleurrijk geheel zijn: met gekleurde bloemen, een rode ipv zwarte rouwauto, met kleurrijke kleding, ballonnen, een kleurig drankje…… een goed geleefd leven mag gevierd worden!
Veel meer kan en mag je zelf regelen: het aangeven bij de gemeente; het maken of zelf kopen van een wade of kist, het (laten) beschilderen van de kist of er mooie teksten op zetten, het ontwerpen van de kaart, het vervoeren van iemand in zijn
eigen (camper-) bus……., bakken van taarten naar recept van oma zelf…..
Dat je daardoor ook nog eens duizenden euro’s kunt besparen is een mooie bijkomstigheid. Een mooi afscheid zit niet in de hoeveelheid geld die daaraan besteed is maar in de hoeveel tijd, aandacht, warmte en liefde.

Er is echter wel wat voor nodig: dat is dat de dood bespreekbaar wordt gemaakt. Uit de taboe-sfeer komt, waar het nog teveel in zit.
Hoewel het laatste afscheid centraal staat zijn veel rituelen en andere zaken ook te gebruiken bij afscheid van situaties en mensen na bv. een echtscheiding of ontslag.

Laat je vooral inspireren en verrassen en zet je schroom overboord. De dood hoort nu eenmaal bij het leven. Of je nu wilt of niet………. In wezen is ieder mens terminaal – niemand weet wanneer zijn of haar leven zal eindigen. Meegaan met de universele angst die we allemaal kennen, helpt niet echt. We hopen met de organisatie van dit soort dagen de dood wat meer bespreekbaar te maken en de uitvaart wat minder kostbaar. Voel je welkom bij Kleur bij Afscheid.
  
Meer info: www.JettyKuiper.nl/uitvaart of tel. 06-29403849

                       
******************************************

Op 19 november 2005 en op 4 november 2006 heb ik in Apeldoorn een Uitvaartbeurs georganiseerd. Naast verschillende standhouders waren er lezingen en workshops, optredens, kunst, cultuur en rituelen in de uitvaartwereld.

Als u (als uitvaartondernemer of anderzins) belangstelling heeft voor een open dag of een Uitvaartbeurs in uw omgeving, maar opziet tegen de organisatie, kunt u met mij contact opnemen.
Op http://www.doodeenvoudig.nl/ vindt u enkele artikelen die geschreven zijn n.a.v. de Uitvaartbeurs 2006. Door de link aan te klikken kunt u ze ook hier lezen:Ook heb ik o.a. voor uitvaartvereniging de Varenhof in Ermelo een aantal memorial-bijeenkomsten mogen organiseren. Daarnaast ben ik gastspreker geweest bij o.a. memorialbijeenkomsten georganiseerd door Monuta.